MBO opleidingen

Na het voortgezet onderwijs kun je naar het mbo. Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs en dit bieden we aan op diverse colleges van het ROC West-Brabant. De negen mbo-colleges van ROC West-Brabant vind je in Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom. In het mbo kun je kiezen uit heel veel verschillende opleidingen op verschillende leerniveaus. In het mbo kun je leren en werken tegelijk, dit heet een bol of bbl-opleiding. Onderwijs in het mbo is ingedeeld in vier niveaus; niveau 1 heet entree opleiding, niveau 2 is een basisberoepsopleiding, niveau 3 is de vakopleiding en niveau 4 een middenkaderopleiding.

Een studiekeuzeadvies aanvragen?

Twijfel je nog, heb je vragen over wat je wilt gaan studeren, vraag een studiekeuzeadvies aan. Heb je inhoudelijke vragen over een opleiding, bel of e-mail het studenten informatiepunt van het betreffende college. 

Een mbo bol of bbl-opleiding kiezen

Met een bol-opleiding zit je in verhouding veel op de colleges en met een bbl-opleiding werk je meer in de praktijk. We hebben ons mbo-opleidingsaanbod ingedeeld in 13 clusters die je hieronder ziet. Als je een opleiding hebt gevonden die bij je past, zie je in welke plaats en bij welk college deze opleiding gegeven wordt. Benieuwd naar wat een college je te bieden heeft, kom dan naar een van onze open dagen in Breda, Roosendaal of Bergen op Zoom. Met meer dan 400 opleidingen is er altijd één mbo-opleiding die bij je past!

Werk vinden met een mbo-opleiding of doorstuderen op het hbo

Een mbo-opleiding bereidt je voor op werk of een vervolgopleiding. Om jouw opleiding goed te laten aansluiten op de arbeidsmarkt heeft ROC West-Brabant uitgebreide contacten met bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio. Als je een mbo-diploma haalt en verder wilt, kun je doorstromen naar een vervolgopleiding in een hoger niveau op het mbo, of in het hbo. Bij alle opleidingen in het mbo staat de aansluiting met de beroepspraktijk voorop.

Er valt iets te kiezen met keuzedelen in het mbo

Met het volgen van een keuzedeel maak je je opleiding aantrekkelijker voor jezelf: je kunt je kennis van een onderwerp verder verdiepen. Of je kunt nieuwe vakken kiezen en zo je opleiding verbreden. Dat maakt jou kansrijk en wendbaar als je straks gaat doorstuderen of werken. De keuzedelen verschillen per opleiding en college. Bekijk hier de volledige uitleg en het aanbod keuzedelen per college.

Toelatingsrecht mbo-opleidingen

Met ingang van het schooljaar 2018-2019 geldt de wet Toelatingsrecht. Dat betekent dat je met een diploma van de middelbare school altijd welkom bent bij een mbo-opleiding van ROC West-Brabant. Wel moet je jezelf vóór 1 april 2018 hebben aangemeldLees hier alles over het toelatingsrecht en bekijk de video.

Lees meer...

Open Dagen

Aanmelden mbo

Bouw

Commercie & Administratie

Entree

Groen & Dier

Horeca & Toerisme

ICT

Mooi & Mode

Onderwijs & Opvoeding

Sport & Bewegen

Techniek

Transport & Logistiek

Veilig & Beschermd

Vormgeving & Entertainment

Zorg & Welzijn