Mbo ambassadeur 2019


Ruben Martin MBO-ambassadeur ROC West-Brabant 2019

Ruben Martin , student van de opleiding Milieu, Inspectie en Onderzoek bij Prinsentuin College, is de winnaar van de finale van de MBO Ambassadeursverkiezing 2019. Deze werd vrijdag 10 mei gehouden op het Radius College. Hij zal het komende jaar, net als de 41 mbo-ambassadeurs van andere ROC’s, zoveel en duidelijk mogelijk zichtbaar maken waar het mbo voor staat: ontwikkelen, kennis overdragen en delen, samenwerken en investeren in jongeren die een beroepsdiploma willen halen. Ofwel het mbo nog beter op de kaart zetten.


Pitch

In de finale hielden de 10 genomineerde studenten een 2-minuten pitch, waarin zij de jury moesten overtuigen waarom zij het komende schooljaar als beste ROC West-Brabant kunnen vertegenwoordigen als ambassadeur. Dat gaat dan om activiteiten in de regio, maar ook om de afvaardiging naar de finale verkiezing voor de landelijke mbo-ambassadeur. Deze vindt in november plaats.


Daar gaat Ruben Martin ROCWB nu dus vertegenwoordigen. In 2018 was horeca–student Joost van der Velden onze ambassadeur en heeft dat fantastisch gedaan. Ook voor hemzelf was het een zeer leerzame en vooral leuke ervaring. Bekijk hier nog eens zijn vlog.


Jurering

De jury was een mix van studenten, docenten en management:

 • Joost van der Velden (voorzitter) - ROCWB-ambassadeur 2018
 • Marc van Campenhout – lid Raad van Bestuur
 • Ella van der Weij – docent Florijn College
 • Jonathan Lagendijk - voorzitter studentenraad
 • Dirk Verbeek - docent Markiezaat College


De studenten zijn vooral beoordeeld op hun pitch en communicatievaardigheid. Daarnaast speelde hun performance en optreden in de studentendebattle met het Zoomvliet debatteam een rol en de motivatie in het aanmeldingsformulier.

Daaruit kwam dus Ruben Martin als de beste ambassadeur naar voren. Voor de andere deelnemers is komend jaar ook een rol als mbo-ambassadeur weggelegd, maar die zal zich met name toespitsen op activiteiten rondom hun eigen opleiding en college in de regio.

Voor de zomervakantie krijgen alle genomineerden een pitchtraining en wordt een professionele LinkedIn foto gemaakt.


Challenge voor landelijke ambassadeurverkiezing

Uit de 42 regionale ambassadeurs wordt in november één ambassadeur gekozen die landelijk het mbo gaat promoten namens de ROC’s en de MBO Raad. Daarvoor gaan ze na de zomervakantie al een eerste challenge uitvoeren. Na 1 oktober krijgen de winnaars daarvan een tweede challenge. In november wordt tijdens het mbo-ambassadeursgala de mbo-ambassadeur bekend gemaakt. Op www.ditismbo.nl staat uitgebreide informatie over alle ambassadeurs en de ambassadeursverkiezing.


Wat houdt het in?

Mbo-ambassadeur is een landelijk initiatief van de MBO Raad. Elk van de 42 ROC’s vaardigt een ambassadeur af naar de landelijke verkiezing in november. Op 27 augustus was de kick off van de verkiezing 2018 in Tilburg. De ROCWB-ambassadeur Joost van de Velden was daarbij aanwezig. Hij was ook bij de laatste 10 die op 19 november in de finale mochten pitchen. Daar werd hij net geen eerste, maar het was een topervaring vond hij zelf.

Op www.ditismbo.nl staat alle informatie over de ambassadeursverkiezing.


Terugblik 2018


Joost vertelt hieronder in het filmpje wat hij allemaal voor leuke en nieuwe dingen heeft meegemaakt tijdens zijn jaar.

In ieder geval stond Joost regelmatig in lokale kranten, lunchte hij met Andrea Kaim, lid van de Raad van Bestuur van ROCWB, ging hij op bezoek bij de minister, zag hij Jan Versteeg een paar keer in het echt, kwam hij op tv met onze koning Willem-Alexander. Maar hij was ook regelmatig te gast bij een bezoek van een wethouder, burgemeester of iemand uit het bedrijfsleven.

Ambassadeurs


Namen bekend voor verkiezing mbo-ambassadeur ROC West-Brabant (ROCWB)

Inmiddels is de termijn voor nominatie verstreken en hebben we een mooie groep van 11 studenten bij elkaar die de opleidingen van ROCWB aankomend jaar vertegenwoordigt op allerlei manieren.

5 Colleges zijn afgevaardigd in deze groep, maar uiteindelijk zullen zij ons ook bij ROCWB-brede activiteiten vertegenwoordigen.

Op vrijdag 10 mei komt de jury, onder leiding van ROCWB-ambassadeur 2018 Joost van der Velden, samen met deze studenten bij elkaar om te bepalen welke student voor 2019 mbo ambassadeur van ROC West-Brabant wordt en afgevaardigd wordt naar de landelijke verkiezing.

Om de winnaar te bepalen houden ze een pitch en krijgen ze een debattraining van het Zoomvliet debatteam. De jury maakt vervolgens, op basis van de criteria die ook de landelijke jury hanteert, een keuze voor die ROCWB-ambassadeur.

De genomineerde studenten zijn:

 • Denise Welten - Opleiding Marketing & Communicatie, evenementenorganisatie
 • Ruben Martin - Opleiding - Milieu-Onderzoek en Inspectie
 • Justin Egbo - Opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar
 • Melanie Farag – Opleiding Juridisch
 • Bram van Oosterhout - Opleiding - Milieu-Onderzoek en Inspectie
 • Joey Kouwenhoven - Opleiding Vliegtuigtechniek
 • Robin van der Made - Opleiding Milieu-Onderzoek en Inspectie
 • Martijn de Bruijn - Opleiding Milieu-Onderzoek en Inspectie
 • Marissa Hoetelmans - Opleiding Leisure & Hospitality
 • Welsey van der Kraan – Opleiding Travel & Hospitality
 • Laia Segovia Llonch – Opleiding Travel & Hospitality