mbo ambassadeur 2019


Het is zover, de verkiezing voor onze nieuwe mbo-ambassadeurs staat voor de deur. Ook jij kunt in aanmerking komen. Maar, een ambassadeur, dat is toch een hoge pief op een ambassade vraag je je vast af? Klopt, maar ook jij kunt ambassadeur zijn, voor ons ROCWB én voor het MBO.

Een ambassadeur is iemand die positief is over een organisatie, evenement of activiteit en daar ook op verschillende plaatsen en momenten over wil vertellen en promotie voor wil maken. In deze verkiezing gaat het dus om ambassadeur voor je opleiding, college of ROC West-Brabant. De ROCWB-ambassadeur neemt deel aan de landelijke verkiezing voor MBO-ambassadeur. Want ons MBO onderwijs is top en belangrijk voor de toekomst van de Nederlandse economie. Het kan wel een steuntje in de rug gebruiken om dat breed onder de aandacht te brengen, zowel lokaal, als regionaal als landelijk.

En zelf maak je als ambassadeur ook enorm veel leuke en leerzame dingen mee.

Onze huidige ambassadeur Joost van der Velden laat je dat zien in zijn laatste vlog, waarin hij terugblikt op zijn ambassadeursjaar.


Wat houdt het in?

MBO-ambassadeur is een landelijk initiatief van de MBO Raad. Elk van de 42 ROC’s vaardigt een ambassadeur af naar de landelijke verkiezing in november. Op 27 augustus was de kick off van de verkiezing 2018 in Tilburg. De ROCWB Ambassadeur Joost van de Velden was daarbij aanwezig. Hij was ook bij de laatste 10 die op 19 november in de finale mochten pitchen. Daar werd hij net geen eerste, maar het was een topervaring vond hij zelf.

Op www.ditismbo.nl staat alle informatie over de ambassadeursverkiezing.

Aanmelden

Terugblik 2018


Joost vertelt hieronder in het filmpje wat hij allemaal voor leuke en nieuwe dingen heeft meegemaakt tijdens zijn jaar.

In ieder geval stond Joost regelmatig in lokale kranten, lunchte hij met Andrea Kaim, lid van de Raad van Bestuur van ROC West-Brabant, ging hij op bezoek bij de minister, zag hij Jan Versteeg een paar keer in het echt, kwam hij op TV met onze koning Willem-Alexander en was hij regelmatig te gast bij een bezoek van een wethouder of burgemeester of iemand uit het bedrijfsleven.

Wat moet je weten?


Doel Ambassadeursverkiezing

Met de verkiezing voor een mbo-ambassadeur voor ROCWB laten we onze rol als dé beroepsopleider in deze regio zien. Wie kunnen beter de verhalen en ervaringen vertellen dan onze eigen studenten. Daarnaast zet onze ambassadeur(s) zich ook in om het belang van het MBO (nog) beter in beeld te krijgen. Zo laten we de kwaliteit en de manier van opleiden zien, maar vooral de toegevoegde waarde hiervan voor het beroepenveld en onze nationale economie. Wat levert het ambassadeurschap jou op als student? Als ambassadeur van jouw college en / of ROCWB kom jij op plekken die veel andere studenten niet kennen! Je maakt soms kennis met politieke figuren als Tweede Kamerleden en wethouders, maar ook zorgen we dat je binnen onze organisatie bekend wordt.

Een mooie kans om jouw mening over je opleiding, college of ROCWB op verschillende plekken te laten horen. Je leert netwerken en we helpen je om jouw verhaal goed te kunnen vertellen. We ondersteunen je waar mogelijk met presentaties, of met online zichtbaarheid (bijvoorbeeld Linkedin). Allemaal competenties die handig zijn voor later! Mogelijk maak je kennis met ambassadeurs van andere ROC’s en neem je een kijkje in de keuken daar. Als je wilt weten wat Joost allemaal heeft meegenomen uit zijn jaar, dan geeft zijn vlog dat hij in februari 2019 na het bezoek aan de Minister van Onderwijs heeft gemaakt een goed beeld.....Hoe word je ambassadeur?

Je kunt jezelf aanmelden voor de ambassadeursverkiezing via de online button op deze pagina. Je kunt ook iemand anders voordragen om zich aan te melden. Als je iemand op het oog hebt, bespreek dat met hem of haar of met je SLB’er.Wie kunnen in aanmerking komen?

Alle studenten kunnen in aanmerking komen, behalve als je in het laatste studiejaar zit. Dit heeft te maken met het feit dat je het studiejaar erop ook beschikbaar moet zijn voor ambassadeursactiviteiten.Wat verwachten we van een ambassadeur?

 • Enthousiasme voor je vak, voor je medestudenten, voor het beroepsonderwijs,
 • Bereid zijn om af en toe je ervaring op het gebied van je opleiding/stage/of andere activiteiten te vertellen
 • Aanwezig zijn bij momenten dat publieke personen ons ROC bezoeken, bv een Tweede Kamerlid, Burgemeester, Wethouder
 • Bijdragen aan de werving van nieuwe ambassadeurs
 • Bereidheid voorlichtingssessies mee te doen bij het VO / open dag
 • Aansluiten bij relevante bijeenkomsten

We gaan ervan uit dat je geen bezwaar hebt om met foto of in een filmpje op social media of op onze website te worden geplaatst. We doen dit wel altijd in overleg! Vanaf juni t/m november zijn er 3 a 4 leuke bijeenkomsten waarbij je aanwezig moet zijn.Jurering en criteria

Wanneer ben je een ambassadeur? Een online stemronde bepaalt welke student als college-ambassadeur mag deelnemen aan de verkiezing voor de landelijke ronde. Een jury bepaalt uiteindelijk elke student ons ROC het komende jaar mag vertegenwoordigen. Hieronder zie je waar ze op zullen letten:

 • Je onderscheidt jezelf op school, tijdens stage of op een andere manier, bijvoorbeeld op het gebied van
 • Kennis van je vakgebied/beroep, opleidings-gebonden
 • Gedrevenheid
 • Aanpak projecten of vraagstukken
 • Iets extra’s voor de maatschappij / voor je opleiding of voor je omgeving
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • We kijken dus echt verder dan het halen van hoge cijfers!

Waar we verder op letten:

 • 1e of 2e jaars student (bij 4-jarige opleiding ook 3e jaars) aan een van de middelbaar beroepsonderwijs opleidingen van ROC-West-Brabant
 • Dat je kunt motiveren waarom je ambassadeur wilt zijn en hoe je het ambassadeursschap gaar invullenJuryleden

De jury bestaat uit de volgende leden:

 • Joost van der Velden - ROCWB-ambassadeur 2018 en student Zoomvliet College (voorzitter)
 • Marc van Campenhout - lid Raad van Bestuur
 • Ella van der Weij - docent Marketing Florijn College
 • Jonathan Lagendijk - student Prinsentuin College en lid Studentenraad
 • Dirk Verbeek - afdelingsmanager Techniek Markiezaat CollegeBekendmaking

Het tijdspad vanaf de verkiezing tot en met de bekendmaking is als volgt:

11 - 29 maart Informeren van de docenten / studieloopbaanbegeleiders op de colleges
18 maart - 5 april Openstelling aanmelding via docenten / slb ‘ers en online en off line
8 - 12 april Jurering inzendingen en nabellen referenties
15 - 19 april Bekendmaking college ambassadeurs april briefen collegeambassadeurs
6 - 10 mei Debat en presentatie collegeambassadeurs
10 mei Bekendmaking ROCWB ambassadeur
13 - 30 mei Bereiden ROCWB-ambassadeur op de landelijke verkiezing.Contactpersonen

Als je meer wilt weten over hoe het is om ambassadeur te zijn, mail je naar j.vandervelden@hotmail.com.
Als je meer wilt weten over hoe de verkiezing verloopt, mail je naar Nienke Dolfing, n.dolfing@rocwb.nl of Peter Dirven, p.dirven@rocwb.nl.Aanmelden

Interesse? Meld je nu aan!

Aanmelden