Eerste ROCWB TalentTourevent in De Faam

Donderdag 5 november 2015

TopTalentprojecten ROC West-Brabant presenteren zich op Talentenvloer

Eind oktober zijn de 12 genomineerde projecten bekend geworden van de eerste TalentTour van ROC West-Brabant. Uit 30 ingezonden projecten koos een jury er 12 die zich mogen presenteren op de Talentenvloer tijdens het TalentTourevent op 17 november in de Faam-fabriek. Daarmee gaat de traditionele jaaropening met de MBO-Toppersverkiezing over naar een Talentenprogramma voor MBO én VMBO.

Spin off
In elke leerling en student schuilt talent. Dat probeert ROC West-Brabant op verschillende manieren te stimuleren en er uit te halen. Het zit ingebed in het onderwijs, met aantrekkelijke onderwijsvormen en praktijkgerichte projecten, waarbij een of meerdere vakken worden geleerd door een bedachte opdracht of een projectopdracht i.s.m. het bedrijfsleven of instellingen.

Met TalentTour laat het ROC zien welke geweldige projecten er binnen hun acht MBO-colleges en negen VMBO-scholen zijn en wat dit oplevert. TalentTour is dan ook een prima gelegenheid om die projecten te delen met de andere scholen en met de buitenwereld. Het biedt collegascholen een mooie kans om van die projecten te leren of om samen te gaan werken.

30 projecten
TalentTour is 14 september gestart en op alle MBO-colleges en VMBO-scholen van ROC West-Brabant bekendgemaakt. Docenten kregen vier weken de tijd om samen met hun leerlingen/studenten een project aan te melden. Uiteindelijk zijn er 30 projecten aangemeld die door de jury zijn beoordeeld op o.a. originaliteit, maatschappelijke relevantie, het leereffect en het groepsproces/samenwerking. Hieruit zijn uiteindelijk zeven MBO- en vijf VMBO- projecten genomineerd.

TalentTourevent
De 12 projecten staan vermeld op www.rocwb.nl/talenttourprojecten en ze mogen zich tijdens een feestelijke avond op dinsdag 17 november in de FAAM-fabriek in Breda presenteren op de Talentenvloer. Het publiek krijgt ruim de tijd om kennis te maken met het project en mag er zelfs een waarde aan toekennen. Samen met het oordeel van de jury met o.a. de oud ROC-Toppers wordt zowel uit het VMBO als het MBO een project gekozen dat elk een bedrag van € 2.000,- mag besteden aan verdere uitwerking van hun project. Naast de projecten bestaat het avondprogramma uit een ‘TedX-talk’ van trendwatcher Ruud Veltenaar, muziek van een oud-leerling en worden best practices van talentontwikkeling in het bedrijfsleven gepresenteerd. Na de prijsuitreiking is er een spetterende afsluiting met bekende DJ’s i.s.m. Decks & Drums. Aanmelden kan via www.rocwb.nl/TalentTourevent

De genomineerde projecten zijn:

VMBO
1 De Stam – Biesbosch (Effent)
2 Ik hou van Holland (Prinsentuin Andel)
3 Packagedesign (Scala)
4 Me, myself and I (De Rotonde)
5 Talenten Ontdek Plek (Prinsentuin van Cooth) 

MBO
6 Accelerated learning (Kellebeek College)
7 Artopia (Radius College)
8 Co-creatie (Zoomvliet College)
9 ECOSchools (Prinsentuin College)
10 Student Compagny Peer (Zoomvliet College)
11 Roem en Poen (Kellebeek College)
12 School bouwen Ghana (Markiezaat College)