Al onze vmbo- en mbo-locaties hebben gezonde kantine

Zondag 10 januari 2016

‘In 2015 zijn alle schoolkantines van de gebouwen van ROC West-Brabant gezond.’ Dat was de ambitieuze doelstelling die we ons eind 2014 hadden gesteld. Het sloot daarmee aan bij de wens van de overheid en het Voedingscentrum. Dinsdag 12 januari mogen de predicaten voor de gezonde kantine in ontvangst worden genomen op de school waar de eerste was gerealiseerd, het Vitalis College.

Bekijk ook het verslag van BredaNU:
https://youtu.be/Ku0L6LfpNxA 

De afgelopen jaren zijn i.s.m. de GGD en Zo-Vital, de externe cateraar, diverse stappen gemaakt om een gezonde kantine in alle schoolgebouwen van het ROC West Brabant te realiseren. Een gezonde schoolkantine bestaat voor minimaal 75% uit lekkere en gezonde producten uit de Schijf van Vijf (zoals fruit, bruin brood, salades) en maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen (snoep en snacks). Het Voedingscentrum heeft gekozen voor 75% basisproducten, omdat ze graag een realistisch en motiverend doel wil stellen. Hierbij is rekening gehouden met hoe het aanbod op vele scholen is.

Lange adem
In 2013 en 2014 hebben de meeste MBO-colleges en VMBO-scholen een kantinescan uit laten voeren door het Voedingscentrum. De resultaten hiervan waren met een gemiddelde van 56 % redelijk positief, maar konden dus beter. Daarom is het assortiment aan de counter en de presentatie ervan aangepast, zodat het beter aansloot bij de richtlijnen van het voedingscentrum. Daarmee werd het gezonde assortimentsdeel van de catering begin 2015 stapsgewijs verbeterd om tot de verhouding 75% - 25% te komen. Ook de locaties die binnen het onderwijs de catering zelf verzorgen (o.a. de MBO-Hotelschool van het Cingel College en Zoomvliet College, Praktijkschool Breda, AKA,) zijn in de laatste fase betrokken in dit project.

Daarvoor waren vergaande stappen nodig zoals aanpassing van het assortiment in alle automaten en op een enkele plaats een bouwkundige aanpassing van de counter. Tegelijkertijd moest het aanbod toch aantrekkelijk blijven voor alle studenten/leerlingen en medewerkers. Dat is nu met minder producten op de counter en meer variatie per dag gelukt. 

In oktober 2015 is het certificaat Gezonde Kantine aangevraagd. In december 2015 bleek het gemiddelde 82% te zijn en gaf het Voedingscentrum groen licht voor alle locaties van ROC West-Brabant met een kantine om ze te voorzien van een certificaat “Gezonde Schoolkantine”.