29 maart Onderwijsdag ROC West-Brabant voor 1700 medewerkers

Woensdag 23 maart 2016

' Leren, ontwikkelen en samenwerken’ in 150 verschillende workshops

Dinsdag 29 maart blijven al onze VMBO-scholen en MBO-colleges dicht en krijgen ruim 1700 medewerkers workshops en lezingen over nieuwe ontwikkelingen en vaardigheden in en rondom onderwijs. Het bijzondere aan deze dag, genaamd de Onderwijsdag, is het grootse karakter en het feit dat deze voor én door medewerkers wordt gehouden in Breda, op drie locaties van de eigen scholen.

Peter Lauwen, kwartiermaker van de ROC Academie, het HR-onderdeel van ROC West-Brabant, vertelt: ”Ons ROC kent sinds 2006 de traditie van een tweejaarlijkse Onderwijsdag. Deze is de afgelopen jaren door diverse samenstellingen van medewerkers georganiseerd. Sinds 2012 is de ROC Academie hierin betrokken. Al in het voorjaar van 2015 zijn we met onze werkgroep begonnen met de voorbereidingen, want we willen dat zoveel mogelijk medewerkers deelnemen aan deze dag. In het najaar zijn we de campagne opgestart om workshops, presentaties en discussies te verzamelen. Uiteindelijk konden we in januari op 150 bijdragen rekenen, waarvan het grootste deel is aangeleverd door interne mensen en een deel door externe organisaties.”

Thema “We gaan LOS!”
Op de website van de ROC Academie staan de omschrijvingen van het programma-aanbod, waarbij een koppeling is gemaakt met onze strategie 2015-2020 rondom de speerpunten Leren, Ontwikkelen en Samenwerken. Sinds half februari konden de ruim 2400 medewerkers zich voor het aanbod inschrijven. Interessant voor de grote groep docenten onder de medewerkers is dat de Onderwijsdag van ROC West-Brabant geregistreerd staat bij het Lerarenregister als gevalideerde professionaliseringsactiviteit voor 6 Registeruren. Het totaal aantal inschrijvingen is uiteindelijk op 1739 geëindigd.
Een speciaal thema wordt ingevuld met workshops die vallen onder de vlag van 3DeDucation: activiteiten onder leiding van twee docenten, geheel in het teken van 3D printing en gericht op het ontwikkelen van een onderwijsprogramma dat vanaf volgend jaar wordt ingezet op de vmbo-scholen en mbo-colleges.

3D Battle met Q-Edison Robot
3D printen is dus hot en happening en zeker tijdens deze Onderwijs dag. Docenten Jacqueline Baselier en Koen Giesbers van 3DeDucation daagden vmbo-leerlingen en mbo-studenten van het ROC uit om een 3D-ontwerp te maken voor de Q-Edison Robot  Battle tijdens de Onderwijsdag. Inmiddels zijn er van alle inzendingen 10 ontwerpen geselecteerd. Deze worden 3D-geprint en worden door de leerlingen voor de Battle ingezet. Samen gaan ze in de ochtend kennismaken met de Q-Edison Robot en de Battle voorbereiden en vormgeven.

Met de Q-Edison kun je van alles uitproberen met leuke toepassingen die jij bedenkt. Deze reageert op geluid, vermijdt slim obstakels of volgt het licht van een zaklamp.  Dankzij het gebruik van de speciale EdWare software kan de Q-Edison eenvoudig worden geprogrammeerd. Na programmering van de Q-Edison Robot  kan de Battle starten. Hierbij zullen snelheid en kracht aan bod moeten komen. Een professionele jury zal drie winnaars uitkiezen, waarbij gelet zal worden op originaliteit, functionaliteit, uitvoering en moeilijkheidsgraad. Hier zijn mooie prijzen mee te verdienen, zoals een Q-Edison Robot, een 3D-pen van Lay3rs en print tegoed bonnen van 3D-HUBs.
De Battle is op 29 maart op Scala Breda rond 12:45. Meer info via j.baselier@rocwb.nl.

Ook leerlingen en studenten betrokken
Het beroepsonderwijs zou het beroepsonderwijs niet zijn als er geen studenten van ons eigen ROC zouden worden ingezet: studenten van Events & Leisure van het Zoomvliet College verzorgen de logistiek op de locaties. Zij geven daarbij leiding aan studenten van diverse mbo-scholen van ROC West-Brabant die op deze (vrije) dag fungeren als gastvrouw en -heer, ICT-vraagbaak, beveiliger (ook professionele), bloemendecorateur en facilitair medewerker.

De Onderwijsdag vindt plaats bij de locaties Prinsentuin College (MBO) en Praktijkschool Breda en bij Scala (VMBO) in Teteringen. Medewerkers worden aangemoedigd om met de fiets of met het open vervoer te komen. Voor mensen die met de auto komen, staan er pendelbussen klaar bij het NAC-stadion om hen naar de locaties te vervoeren.

Kijk voor het aanbod op www.rocwb.nl/roc-academie/leren-in-de-organisatie/aanbod-onderwijsdag-2016

http://www.rocwb.nl/upload/documenten/1///OW4_Workshops Onderwijsdag 2016.pdf