Docent Cingel College beste OnderwijsPionier van Nederland

Maandag 6 juni 2016

Marja van der Velden heeft goud in handen met onderwijsvernieuwingsidee

Jeroen Hiemstra, docent aan het Radius College, en Marja van der Velden, docente aan het Cingel College, zijn dit schooljaar gekozen tot Onderwijs Pionier. Zij hadden beiden succesvol een onderwijsvernieuwingsidee ingediend. Afgelopen vrijdag pitchten alle 43 pioniers uit Nederland hun idee voor een jury. Marja van der Velden werd gekozen tot beste pionier met haar project Buddy Challenge!

Onderwijspioniers
OnderwijsPioniers (www.onderwijspioniers.nl) helpt leraren goede ideeën op school te ontwikkelen. Daarvoor hebben zij een wedstrijd uitgeschreven met een stimulatieprijs van € 4.000,- prijzengeld per pionier. Dat bedrag moet worden ingezet om het ingezonden idee verder uit te werken, bijvoorbeeld voor vervanging van lesuren, materiële kosten of het inhuren van expertise. Tijdens vier Pioniersdagen ontmoeten de winnaars andere Pioniers en krijgen ze tips & tricks om het idee te realiseren. Er is ook een helpdesk beschikbaar, die een vinger aan de pols en altijd bereid is om mee te denken.

Op de slotdag Onderwijs Pioniers in Amersfoort mochten alle pioniers hun ervaringen van het afgelopen pioniersjaar samenvatten in een slotpitch. Die was vooraf ingediend en de pioniers hadden elkaars pitch beoordeeld. Uit iedere onderwijssector mochten de twee beste pioniers pitchen op het podium. Marja werd daarvoor dus genomineerd. Vervolgens koos een vakjury de Pionier van het jaar en werd de Pionierstrofee uitgereikt, aan Marja dus.

Buddy project
Marja van der Velden heeft het winnende idee ‘Buddy Project’ ingezonden. Het is een initiatief om studenten van niveau 4 Facilitaire Dienstverlening al tijdens de opleiding ‘real life’ ervaring op te laten doen met en te trainen in competenties als coachen, begeleiden en aansturen. In het project gaan deze FD-studenten leerlingen van de Praktijkschool Breda begeleiden. Het project zal eerst als pilot worden opgestart met de twee scholen, wanneer het succesvol blijkt kan het ook elders en breder worden ingezet.

Marja is erg blij met haar Onderwijspionierstrofee: "Ik was verrast, overdonderd, in eerste instantie sprakeloos. Wat ben ik enorm blij met deze erkenning. “Met dit project heeft deze pionier goud in handen”, was een quote van één van de juryleden. Precies dát heb ik zelf vanaf het begin gedacht. Ik ben er ook, ondanks tegenslag en vele hobbels, in blijven geloven; wat een bekroning van ons werk, want ik doe het natuurlijk niet alleen. Hartelijk dank, collega’s Praktijkschool Breda. Zonder jullie had ik niet op dat podium gestaan. Wat mij betreft gaan we door en gaan we voor de volgende uitdaging: talent coaching duurzaam integreren in het curriculum."

En dat terwijl het project van Marja van der Velden in volle gang is. Maandag 6 juni wordt de uitvoering van haar project op locatie gefilmd door Leraar24. Hopelijk levert dat mooie PR op voor het project.

Meer informatie is te vinden op: