Allemaal filmsterren op de ISK

Donderdag 19 april 2018

Voor de Juniorprijs van het Markiezenhof zond klas 2C van de ISK in Bergen op Zoom een idee in voor de film ‘Actie-taxi’. Hiermee hebben ze vandaag de publieksprijs gewonnen. Van de 144 inzendingen die de Markiezenhof binnenkreeg, was dit filmidee een van de 28 inzendingen die daadwerkelijk uitgevoerd mochten gaan worden. De leerlingen gingen vol enthousiasme aan de slag.

De film gaat over Youssef, een wat ongemotiveerde leerling. Hij maakt geen huiswerk, haalt slechte cijfers en spreekt slecht Nederlands. Hij heeft de klas tegen zich. In de klas zitten onder andere ‘het mooiste meisje van de klas die alleen maar met haar nagels bezig is en een leerling die veel bemiddelt in alle ruzies. Totdat hij in gesprek raakt met klasgenootjes die school belangrijk vinden. Hij maakt vrienden, ze stellen zich open voor elkaar en uiteindelijk vormen ze een hechte groep.

De leerlingen vertellen: ”In het begin moesten we vaak erg lachen om elkaar, en moesten sommige scènes wel 12 keer over, maar later ging het beter. We werden goed geholpen door mevrouw Jonne en een aantal andere leraren. Ze gaven aan wat we moesten zeggen, hoe we moesten bewegen en wat we moesten doen. We mochten zelf ook veel meehelpen, onder andere met het camerawerk en een van ons heeft ook echt meegewerkt aan het monteren van de film.”

De groep is enorm naar elkaar toegegroeid. Mevrouw Jonne geeft aan dat ook onzekere kinderen opbloeiden. “Waar deze kinderen heel onzeker waren, vergaten ze tijdens het spelen helemaal dat ze misschien niet zo goed Nederlands konden en spraken ze vloeiende zinnen. De kinderen gingen helemaal op in hun rol, waardoor zij precies begrepen wat ze moesten zeggen.” Over het groepsgevoel zegt ze: “Waar ze eerst nog vooral toetrokken naar andere kinderen van dezelfde cultuur was ook dat helemaal verdwenen aan het einde van het proces. Ze waren ook zo fanatiek dat als wij als leraren soms tevreden waren, zij nog een keer opnieuw wilden opnemen, omdat ze niet tevreden waren!“

De leerlingen speelden door, ook al was het -7 graden! Ze bleven doorgaan op vrijdagavond tot 22.30 uur en een hele zaterdag. Ze leerden veel over samenwerken, over de inzet van de camera, het decor en de Nederlandse taal. Afspraak was afspraak en ook op tijd komen was belangrijk tijdens het maken van de film, geven ze zelf aan. Ze zijn kritisch op het geluid van de film: “de wind waaide hard en we filmden van veraf. Daar zijn we niet helemaal tevreden over.”

De leerlingen vinden zelf dat ze de prijs hebben verdiend, omdat ze er keihard aan hebben gewerkt. Mevrouw Jonne is blij met de mooie momenten die zij samen hebben beleefd. Die gaan zij nooit meer vergeten. Het was een bijzondere ervaring voor ISK, de leerlingen en alle helpende mensen eromheen. Iedereen is trots op elkaar en op de film.