Gezakt? Geef niet op. Marijke maakt haar dromen waar, dankzij VAVO!

Vrijdag 15 juni 2018

De examenuitslagen zijn bekend. Voor velen reden voor een feestje. Maar misschien ben je door omstandigheden wel gezakt? Dat kan de besten gebeuren. Misschien waren er problemen waardoor je je niet op school kon concentreren? Misschien zat je niet lekker in je vel of had je het druk met sport of je eigen onderneming? Je bent in elk geval niet de enige. Marijke Wijnmaalen bijvoorbeeld heeft een druk leven omdat ze polsstokhoogspringt op topniveau. Ze zakte vorige jaar voor het VWO. Ze gaf zichzelf een nieuwe kans en koos voor VAVO, voortgezet algemeen volwassenen onderwijs, om haar diploma te halen. Haar doelen zijn nu binnen handbereik. 

Dankzij VAVO, Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs heeft Marijke dit jaar haar VWO-diploma gehaald met maar liefst 10 vakken en start ze volgend schooljaar met een studie Geneeskunde. Marijke: “Op mijn middelbare school ’t Rijks had ik vanwege de topsport die ik beoefen een LOOT-status. Dat wil zeggen dat je makkelijker vrij kan krijgen voor wedstrijden en trainingen.” Helaas zakt Marijke bij ‘t Rijks toch voor haar VWO-diploma. Omdat ze niet alle vakken opnieuw wil volgen besluit ze via VAVO verder te gaan. Marijke: “Bij VAVO kon ik de vier vakken doen waarvoor ik was gezakt en daarnaast heb ik er twee extra vakken bij gevolgd, zodat ik ook nog wat nieuws kon leren.” 

Toekomst van een topsporter

Ook VAVO denkt met Marijke mee zodat ze toch kan blijven polsstokhoogspringen op het hoogste niveau. “In april ben ik op trainingsstage in Portugal geweest, terwijl er toen een toetsweek was. VAVO heeft geregeld dat de toetsen aan mijn trainer meegegeven kon worden zodat ik die in Portugal kon maken.” Marijke kan haar opleiding goed combineren met het trainen. “Ik train zes dagen in de week en dat kon ik goed plannen om de lesuren heen. Ik kreeg les in een kleine groep, waardoor het gezellig en persoonlijk is. Je zit met allerlei soorten mensen bij elkaar, maar iedereen gaat voor hetzelfde doel. Verder ben je heel vrij. Als je je huiswerk niet wil of kan maken moet je dat zelf weten. Daarnaast was het prettig dat de toetsen allemaal in één week zitten in plaats van verspreid over het jaar.” Hoewel het polsstokhoogspringen erg goed gaat, is het voor Marijke belangrijk om ook aan haar toekomst daarna te denken. “Als topsporter kun je maar mee tot een jaar of 30. Daarna moet je ook nog iets met je leven. Daarom start ik volgend schooljaar met geneeskunde aan de Erasmus Universiteit. Het is een zware studie, maar ik krijg een studiebegeleider die ook andere topsporters begeleidt.”

Mee met de wereldtop

Dit jaar traint Marijke voor het eerst als senior. Ze sprong onlangs een persoonlijk record van 4m20. Omdat ze met haar stokken niet veel hoger dan dat kan komen, moet ze overstappen op langere. Hier is een flink prijskaartje aan verbonden, maar Marijke hoopt dat ze dit zo snel mogelijk kan doen. “Het geld is er nu nog niet voor, maar zodra ik de overstap kan maken kan ik aansluiting vinden bij de rest van de toppers in de wereld. Dit jaar zal voor mij vooral draaien om trainen en werken aan mijn techniek. Ooit hoop ik met de wereldtop mee te draaien en gave wedstrijden te springen. Misschien komen de Olympische Spelen in Tokyo net te vroeg, maar niet geschoten is altijd mis!” 

Meer informatie over VAVO?

Ben jij gezakt? Geef je dromen niet op. Via VAVO werk je doelgericht aan de vakken die je nog moet halen. De docenten zijn er voor je. VAVO is bovendien goed te combineren met je werk, sport of andere belangrijke doelen in je leven.

Kom naar de voorlichtingsdag in Breda of Roosendaal op 22 juni

Lees hier alles over VAVO