Positieve reacties onderwijscongres vmbo-school Steenspil

Vrijdag 28 september 2018

Woensdag 26 september organiseerde onze vmbo school Steenspil in Halsteren samen met het regionale primair onderwijs een onderwijscongres. Een bijzonder initiatief van een vmbo-school, dat niet alleen veel belangstellenden trok uit de onderwijswereld, overheid en bedrijfsleven, maar na afloop ook positieve reacties teweegbracht. Het doel was te laten zien dat scholen niet alleen het onderwijs voor de leerlingen maakt, maar juist samen met haar partners in de omgeving.

Coachen op talent en leren op maat
Het was een studiemiddag vol met inspiratie en ook een daadwerkelijke aanzet tot samenwerking. Het thema was ‘Samen voor onze leerlingen!’ Volgens Steenspil-directeur Patrick van der Pijl is het de start van een intensieve samenwerking: “Samen uitwisselen, samen ontwikkelen, samen kansen voor het onderwijs in onze regio verzilveren, dat is waar het om draait. Dat willen we op vele manieren uitdragen en overbrengen naar onze leerlingen, maar ook naar hun ouders, naar toekomstige leerlingen en hun ouders en zeker naar de overheid en het bedrijfsleven. Immers, onderwijs maak je samen! Een behoorlijk aantal ouders doet al mee, geven gastlessen – kinderen komen bij bedrijven in aanraking met dagelijkse praktische zaken. Ze beleven zo dus meer en leren niet alleen theoretisch”. Een mooi recent voorbeeld hiervan is een bezoek aan de Brabantse wal. Lees er meer over op de site van Steenspil.

Waarom sommige kinderen “anders gewoon zijn”
Tijdens de conferentie waren er twee keynote sprekers. Ivo Mijland vertelde waarom sommige kinderen “anders gewoon zijn…”. Judith Vermeulen, ambassadeur van “Brabants Besten”, nam de bezoekers mee in de wereld van de techniek en de rol van het primair onderwijs en de ouders. Korte pitches door een docent van “School Oost” en directeur van “De Aanloop” maakten de verbinding met de sprekers. Daarin kwam onder andere tot uiting op welke wijze het primair onderwijs en Steenspil de leerlingbegeleiding hebben georganiseerd, hoe ze leerlingen coachen op talent en laten leren op maat. Aan de hand van de leerroutes en projecten werd dat duidelijk gemaakt.

Onderwijswethouder van Bergen op Zoom, Barry Jacobs, hield het welkomstwoord en was na afloop net zo enthousiast als de ruim 80 bezoekers. Hij gaf aan dat we er nooit zo bij stil dat onderwijs iets is waar meerdere partijen een positieve invloed op uit kunnen oefenen. Vanuit de overheid, maar zeker vanuit het bedrijfsleven is een open deur richting het beroepsonderwijs daarom van essentieel belang.

Samen mooi en zinvol onderwijs maken
Spreker Judith Vermeulen beaamde dat. Zij kan het weten, want ze leidt zelf twee technische bedrijven. Zij meent dat een diploma je startbewijs is. Als je in het werkveld terechtkomt zal je continue moeten blijven leren en jezelf ontwikkelen. Het is belangrijk dat scholen naar bedrijven toe gaan – zien wat de ontwikkelingen zijn. Bedrijven moeten zich daarvoor openstellen. Zo maak je samen mooi en zinvol onderwijs. De techniek verandert namelijk voortdurend en daarmee ook de inhoud van banen.