Je Nederlands verbeteren op Engelse taalreis

Maandag 20 mei 2019

Naim en Ameer hadden de tijd van hun leven in Chichester, een stadje in Zuidoost Engeland. Ze gingen op taalreis vanuit hun studies op het Florijn College. Deze twee Syrische jongens, beiden nog maar kort in Nederland, mochten mee, maar dat ging niet vanzelf. Na veel hulp van docenten en beleidsmedewerkers Internationaal van ROC West-Brabant, kregen ze een paar dagen voor vertrek hun visum en zwaaiden ze af richting Engeland.

Drie weken lang verbleven de jongens met zijn tweeën op een bovenverdieping van een gastgezin. Ze waren erg blij met deze mooie plek. Naim en Ameer konden niet zomaar naar Engeland. Naim: “Ik had een e-mail gekregen over deze reis. Ik zei tegen Ameer dat we móesten gaan en we meldden ons aan. Om aan een visum te komen, hadden veel docenten moeite voor ons gedaan. Steeds weer was het wachten en hopen dat het goed kwam. De beleidsmedewerkers Internationaal van ROC West-Brabant droegen ook een steentje bij en een andere docent is weer met ons mee geweest naar de ambassade. We zijn echt heel blij dat ze ons zo goed hebben geholpen.”

Met een groep van veertien studenten vertrokken de jongens naar Engeland. Elke ochtend hadden ze Engelse taalles. ’s Middags kregen ze beroepsgericht Engels. Hun klas bestond het merendeel uit andere buitenlanders, vooral Japanners en Italianen. “Het was zo leuk dat iedereen uit een ander land kwam; daardoor voelde het minder spannend.” De groep trok er regelmatig op uit; een tripje naar Londen en Brighton, maar ook samen naar de bioscoop of de pub.

“Voor ons was het heel bijzonder om drie weken lang zo intensief met Nederlandse mensen om te gaan. Eigenlijk zien wij ze alleen op school en tijdens onze bijbaan, maar verder is het lastig om sociale contacten te maken. Iedereen is druk en er bestaat ook een negatief beeld van ons buitenlanders. Door zoveel met deze groep om te gaan, is onze Nederlandse taal heel erg vooruit gegaan. Dat is heel waardevol!”

Naim en Ameer vluchtten respectievelijk drie en twee jaar geleden uit Syrië naar Nederland. Ze begonnen beiden op ISK, de Internationale Schakel Klas, waar vluchtelingen eerst werken aan hun Nederlandse taal voordat ze doorstromen naar een vervolgopleiding. Beiden geven ze aan dat ISK nogal voorzichtig was met het advies over de vervolgopleiding. Door hun gedrevenheid zitten ze inmiddels allebei op een hoger niveau. Qua niveau kunnen ze het goed aan, wel is het erg wennen op het Florijn.

De jongens hebben meer dromen. Na het mbo willen ze naar het hbo. Met zoveel enthousiasme om nieuwe dingen aan te gaan, moet dat zeker lukken.