Dariusz Gutkowski van het Cingel College is Topper 2014

Vrijdag 19 september 2014Een van de hoogtepunten tijdens de jaaropening van ROC West-Brabant, was de verkiezing van de ROC Topper. Het is geworden: Dariusz Gutkowski van de Cas Spijkers Academie van het Cingel College.

De derde donderdag in september vindt traditiegetrouw de opening van het schooljaar van ROC West-Brabant plaats. Dit jaar was de St. Jan in Roosendaal het decor. De voorzitter van de MBO Raad, Jan van Zijl, ging in op ‘het beroep van de toekomst’.

Traditiegetrouw werd de winnaar bekend gemaakt van de Topperverkiezing van ROC West-Brabant; de achtste alweer. Bekijk hier de foto’s en film van de Jaaropening.


Dariusz Gutkowski van het Cingel College in Breda is ROC Topper 2014. Dariusz: gefeliciteerd!

Dariusz wint met deze titel een bedrag van € 2500,-, te besteden aan studiemateriaal of een vervolgopleiding. Wat hij er precies mee gaat doen, weet hij nog niet: “Ik zit te denken aan een mooie stage in het buitenland.”
Drie jaar geleden is hij gestart met de koksopleiding aan het Cingel College en hij heeft deze nu afgesloten met de Cas Spijker Academie. Na diverse werkplekken bij o.a. sterrenrestaurant ’t Zilte werkt hij nu bij het Oosterhoutse restaurant By Pascal.

Filmende kok

Dariusz is een gepassioneerde student kok die zijn recepten niet voor zichzelf wil houden. In combinatie met zijn talent om te filmen, ziet hij kans om regelmatig filmpjes op YouTube te plaatsen waarin je hem bezig ziet in zijn keuken. Daarbij geeft hij uitleg over wat hij aan het doen is, zodat de kijker thuis het recept na kan - proberen te – maken. “Uiteraard laat ik niet alles zien; het ‘geheim van de kok’ blijft bij mij”, lacht hij. Dat geheim schuilt ook deels in zijn motto: ‘het kan elkedag beter’.

Jury

Volgens de jury was Dariusz de beste van de acht mbo Toppers. Hij is een echte ambassadeur voor ROC West-Brabant en blinkt daarnaast uit in ondernemerschap en professionaliteit. De keuze voor de jury was niet gemakkelijk want alle acht CollegeToppers vond men écht top.
De jury bestond dit jaar uit: dhr. H. Verbraak, wethouder gemeente Roosendaal; mevr. S. Ligterink, Daemen Networking ICT-Solutions; dhr. A. Kastelein, voorzitter Raad van Bestuur ROC West-Brabant; mevr. I. van Waesberge, Hanos ISPC; Amber Pruissen, Topper ROC West-Brabant 2013.
Uit het juryrapport:
Dariusz heeft talent en doorzettingsvermogen. Dat blijkt uit het feit dat hij zo kort na zijn opleiding al één van de vaste koks in een toprestaurant van West-Brabant was. Hij combineert twee werelden: de horeca en de multimedia. 15000 volgers met Facebook, 45000 volgers via YouTube en meer dan 2 miljoen views. Dariusz is een ROC-Topper met smaak.


Beroep van de toekomst door de bril van vmbo-leerlingen

Twaalf vmbo-leerlingen hebben het ‘Beroep van de toekomst’ op prachtige wijze verwoord en verbeeld in een kubuswand aan de hand van bezoeken aan innovatieve bedrijven. Ook nu al bestaan er beroepen waar we 10 jaar geleden nooit van hadden gehoord en zijn er inmiddels beroepen die helemaal niet meer bestaan. Dat zal in de toekomst steeds vaker voorkomen. Het beroepsonderwijs onderneemt veel activiteiten om leerlingen en studenten hierop voor te bereiden, zoveel mogelijk in nauw overleg met bedrijfsleven en overheid. Dat betekent vroegtijdig een lesprogramma ontwikkelen voor nieuwe vakgebieden, maar ook werken aan de veranderende competenties en beroepshouding. Bekijk hier de film over vmbo-leerlingen en het Beroep van de Toekomst.
Toppers ROC West-Brabant

Op onze colleges en scholen barst het van talent. Dat laten we graag aan iedereen laten zien. Maar we willen het vooral belonen. Daarom organiseert ROC West-Brabant al acht jaar een Topperverkiezing op alle mbo-colleges.


Talentenfonds

Toppers is een initiatief van het Talentenfonds van ROC West-Brabant, een fonds dat creativiteit en talent van studenten en leerlingen stimuleert en beloont. Jaarlijks keert het Talentenfonds prijzen uit aan getalenteerde studenten en leerlingen. Welke studenten dat zijn, bepalen de colleges zelf. De mbo-toppers ontvangen een bedrag van € 750,-. De ROC West-Brabant Topper ontvangt een bedrag van € 2500,- te besteden aan studiemateriaal of een vervolgopleiding.