Leren in de praktijk

In het mbo is een belangrijk onderdeel van je opleiding de beroepspraktijkvorming (bpv), een ander woord voor stage. 

Je krijgt veel te maken met de echte werkvloer, waar je de kneepjes van het vak leert, maar vooral ook houding en gedrag. Door de goede contacten die onze colleges met het beroepenveld hebben, kunnen we je een goede en betrouwbare praktijkplaats bieden. Alle praktijkplaatsen voldoen aan bepaalde eisen. Er is bijvoorbeeld altijd een medewerker, een praktijkopleider, die je begeleidt in je werk. Een andere voorwaarde is dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over je werkzaamheden op het juiste niveau.

Stage in het buitenland

Lijkt het je leuk om je stage (BPV) in het buitenland te doen? Wil je weten hoe je dat aanpakt en hoe ROC West-Brabant je daarbij kan helpen? Neem dan contact om met de BPV-coördinator op jouw college.
Voor algemene vragen over internationale stages (BPV) en ervaringen van andere studenten kan je ook een kijkje nemen op de website van International Office rocabroad.eu of stuur een mail met je vragen naar info@rocabroad.nl.


Wat zijn mijn rechten als stagiair(e)?

Als je stage gaat lopen in het mbo hoort daar een ondertekende Praktijkovereenkomst bij. Wat je rechten verder zijn, lees je in dit artikel.

Aanspreekpunten

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) toetst vanuit de overheid de praktijkbiedende organisaties. Je komt dus altijd bij een goedgekeurde (geaccrediteerde) praktijkplaats terecht.

De coördinatie en begeleiding van je praktijk is in handen van het bpv-bureau van je opleiding. Zij zorgen voor een goed adres en zijn aanspreekpunt voor jou en het stagebedrijf. Zij zijn tussenpersoon tussen onderwijs, arbeidsmarkt, leerlingen en andere belanghebbenden, zoals ouders en de onderwijsinspectie.

Wil je zelf op zoek naar een passende stageplaats, kijk dan eens op www.stagemarkt.nl. Wist je dat er zelfs mogelijkheden bestaan voor een praktijkperiode in het buitenland? En dat studenten soms door een goede praktijkperiode al een baan hebben aan het eind van hun studie? 

Beroepspraktijkvorming is een van de pluspunten van het mbo!