Veilig internetgebruik

Gouden regels veilig internetgebruik

 1. wachtwoorden zijn geheim!
  Geef je wachtwoord nooit aan derden, ook niet aan een klasgenoot of een docent. Wachtwoorden zijn strikt persoonlijk. Bewaar je wachtwoorden op een veilige plek, dus niet in je agenda of op een geel briefje! Als iemand met kwade bedoelingen namelijk jouw wachtwoord misbruikt, ben jij verantwoordelijk. 
 2. Lock screen 
  Zorg dat niemand in jouw gegevens op je computer kan! Vergrendel altijd je beeldscherm als je je pc of laptop verlaat met de toetsencombinatie Windowstoets + L.
 3. Beveilig je mobiele apparatuur
  Als je je e-mail van school op je mobiele telefoon of ander draagbaar apparaat hebt geïnstalleerd, zorg er dan voor dat je mobiele telefoon met een wachtwoord of pincode is beveiligd. Zo is er bij verlies of diefstal niet meteen gevaar dat anderen bij vertrouwelijke informatie kunnen komen.
 4. Bij twijfel, e-mail niet openen
  Als je het niet vertrouwt, open het mailtje niet en verwijder het inclusief bijlage! Of het nu gaat om ongevraagde spamberichten of berichten van vrienden of collega's, ze kunnen allemaal een virus, worm of Trojan horse bij zich hebben, die je computer helemaal overhoop haalt. En zelfs als het bericht geen bijlage heeft, kan het de aandacht trekken met een koppeling die de lezer naar een geïnfecteerde website leidt in een poging je computer in gevaar te brengen.
 5. Controleer het adres van de websites
  Als je een website bezoekt waar je gevoelige gegevens, bijvoorbeeld persoonsgegevens, in moet voeren, kijk dan of de URL begint met https (let op de s) en of er een hangslotje te zien is in de adresbalk. Beiden geven aan dat je op een beveiligde website bent.
 6. Gebruik geen vreemde USB-sticks
  USB-sticks worden steeds vaker gebruikt om virussen te verspreiden en  gegevens te vernietigen of te stelen. Gebruik daarom je USB-stick niet zomaar op elke computer en sluit geen vreemde USB-sticks aan op jouw computer en beveilig je USB-stick.

 

Op onze Privacy pagina vind je de regels omtrent het netwerkgebruik voor leerlingen en studenten van ROC West-Brabant.

Websites met veel informatie over dit onderwerp: https://veiliginternetten.nl/ en https://www.beveiligmij.nl/